vrijdag 1 februari 2013

Muziek mooie inspiratiebron Dichtersavond 2013

Nationale Gedichtendag werd in Deventer traditiegetrouw afgesloten met de Dichtersavond in Theater Bouwkunde. In een bomvolle zaal luisterde het publiek naar de 15 genomineerde gedichten en zag wethouder van cultuur Robin Hartogh Heys de winnaars bekend maken. Ria Westerhuis sleepte de eerste prijs in de wacht met haar ritmische 'Nobody's wife'. Wouter Klein Velderman won met 'Bode Blues' de speciale wedstrijd van 3 Havo-leerlingen van Boerhaave.

Gezellige drukte in Theater Bouwkunde
Jong en oud
De reguliere wedstrijd staat open voor iedereen. Jong en oud mag een gedicht inzenden als het maar een een paar criteria voldoet. De belangrijkste daarvan is het thema dat dit jaar muziek was. Jong en oud is een vrij ruim begrip, maar tot nu toe leverde het alleen maar gedichten van volwassenen op. Dit jaar ontstond er een kleine en maar duidelijk aanwezige trend; kinderen die een gedicht insturen. Tussen de ruim 80 inzendingen zaten er een aantal van zeer jeugdige inzenders. Deze gedichten hebben dezelfde procedure ondergaan als alle andere. Anoniem en in een uniform lettertype werden ze gepresenteerd aan de jury bestaande uit voorzitter Jos Paardekooper, Jeroen Schwarz, Bep Spa en Jan Kruse. Uiteindelijk wist geen van de 'jonkies' het te schoppen tot genomineerde, maar het heeft de organisatie wel aan het denken gezet over een gedichtenwedstrijd speciaal voor kinderen.

De dikke dame
Inspirerend
Muziek bleek een mooie en veelzijdige inspiratiebron. De jury verbaasde zich over de vele invalshoeken die gevonden zijn door de dichters. Zo bezong één van de genomineerden zijn geliefde dikke dame terwijl haar haar streelde en vasthield op het podium. Muziek haalt herinneringen op aan mooie en minder mooie tijden en het geeft ritme en tempo.

'Nobody's wife' scoorde gelijk hoge ogen bij alle juryleden en al snel werd duidelijk dat het gedicht van Ria Westerhuis uit De Wijk de winnaar moest zijn. Helaas was zij zelf niet aanwezig om haar gedicht voor te lezen. Die taak werd uitgevoerd door Bep Spa die samen met Jan Kruse de avond presenteerde.

Leest u hier zelf het gedicht:

Nobody’s wife
Ze zaten al uren
achter een leeg glas
zij walste met haar lange vingers
om het viltje
hij draaide -rond en rond-
een sigaret
keek likkebaardend
naar elke dancing queen
zij at van nijd haar lippen
bloedjesrood.
bood enkel weerstand
door
het klakken van haar hakken
in het ritme van the beat

De tweede prijs ging naar Frank van der Velde met ‘Het geluid van een stervend huis’. Dick Smeijers' gedicht 'Pas de deux' werd derde.

Boerhaave
 Genomineerd en op het podium
met presentator Jan Kruse
Dichten is niet heel erg populair onder jongeren. Dat bleek wel uit de antwoorden die Jan Kruse kreeg van de genomineerde jongeren van het Etty Hillesumlyceum, locatie Boerhaave. Gevraagd naar hoe vaak ze dichten en of ze het leuk vonden kwamen de Havo-3 leerlingen met antwoorden als; 'voor Sinterklaas' en 'nou, eigenlijk niet echt'. En toch waren ze er allemaal, de zeven genomineerden, vaak nog gekleed op de avond ook. En ze lazen allemaal hun eigen gedicht dat overigens vrij van een thema was.

Onder leiding van de dichters van de School der Poëzie schreven rond de 100 leerlingen hun gedicht tijdens een workshop. Vooral van één gedicht was de jury onder de indruk. Helaas bleek dat gedicht onder naam van een andere auteur ook terug te vinden op het internet. Daarmee steeg Wouter Klein Velderman terecht naar de winnende plek. Sandra van der Geest ging van 3 naar 2 met 'Het zoute zand' en nieuw binnen op drie een ode aan het moederhart van Willem van Hoogstraten.

Lees het winnende gedicht:

Bode Blues
Wij sabbelden aan het elastiek van de postbode
Wij sabbelden tot het elastiek op was
De brieven gromden jaloers in de fietstassen
De brieven gromden terecht
Wij sabbelden aan het elastiek
Wij sabbelden tot vervelens toe
De brieven gromden niet zo luid meer
De brieven waren op

Alle aanwezige winnaars op een rij samen met de wethouder.
Van links naar rechts: Wouter Klein Velderman, Willem van Hoogstraten, Sandra van der Geest,
Frank van der Velde, Dick Smeijers en Robin Hartogh Heys.

Clean Pete
Zoals elk jaar proberen de organisatoren van de Gedichtenavond; de Bibliotheek Deventer, Theater Bouwkunde en de Stentor, een muzikale act te vinden die past bij het gevoel van de avond. De tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven voldeden meer dan goed. Hun ontroerende en vaak ook humorvolle teksten, gezet op eenvoudige en maar krachtige muziek werd beloond met een zeer gul applaus van het publiek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten