vrijdag 26 april 2013

Bibliothecaris: het beroep zonder toekomst

Lijstjes zijn altijd leuk. De beste dit en de grootste dat, de meest beluisterde muziek, het meest gelezen boek. Altijd leuk ook als je op dat lijstje staat. Nou ja, niet altijd dus. NRC publiceerde vorige week een lijstje met beroepen zonder toekomst. En met stip op 1: de bibliothecaris. Het papieren boek is eindig en gaat elektronisch. We lezen straks allemaal een Ebook op tablet of telefoon. Dus die bibliotheek zal straks, net als het boek een museumstuk zijn. Ed Stein wist het in 1996 al te voorspellen. Een mooie cartoon die laat zien wat de gevolgen van Internet zijn voor de bibliotheek. Alle bronnen zijn via Internet te raadplegen. De bibliotheek wordt een erfstuk.



Ik heb eerder hier al eens een blog geschreven waarin op een rij staat wat we allemaal gedaan hebben om de bibliotheek te vernieuwen en aan te laten sluiten bij de veranderende tijden. Met over het algemeen heel goede resultaten. 
Leuk als je zelf bibliothecaris bent en dan nu deze voorspelling uit de NRC onder ogen krijgt. Ja, het klopt dat nu geen banen voor het oprapen liggen in bibliotheken. Maar waar wel zou ik zeggen, in deze tijden van kostenbesparing en bezuiniging. Maar om nou te zeggen dat het een vak zonder toekomst is. 
Ik hoef onze agenda van de afgelopen weken maar langs te lopen en ik weet zeker dat we mee blijven spelen in de toekomst. We zijn volop aan het werk met projecten waarover op deze Bieblog van alles te vinden is: Bibliotheek op School, Boekstart en VoorleesExpres. Belangrijke activiteiten voor kinderen als het gaat om taal en lezen. Met trainingen interactief voorlezen en een cursus voor leescoordinatoren op scholen. We ondersteunen het Dichterscafé al twee jaar, er zijn afgelopen week weer twee nieuwe leesclubs bij gekomen. Er waren lezingen en een heus festival met honderden bezoekers. Er lopen verschillende Volksuniversiteit-cursussen. De studieplekken in de bibliotheek kennen een hoge bezettingsgraad. Vele dagdelen kijken allerlei groepen een film in de kleine keizerin. Het Huis der taal is net bij ons in komen wonen: met 100 taalmaatjes. En oh ja, we lenen ook nog steeds meer dan een miljoen boeken, films en cd's per jaar uit. Ruim de helft van de bevolking komt zeer frequent in de bibliotheek, al vele jaren.
We zullen hard moeten werken om met alle veranderingen om ons heen de aloude betekenis van de bibliotheek die op de balk boven juffrouw Stoffel staat in de bibliotheek aan de Brink van 1916 ook in de toekomst te blijven waarmaken.

Maar een beroep zonder toekomst gaat toch wat al te ver. De NRC: een kwaliteitskrant maakt ook wel eens een foutje, zal ik maar zeggen.

Jos Debeij
jdebeij@obdeventer.nl 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten