zaterdag 6 april 2013

Te veel verdriet voor één hart en andere toneelstukken

William Shakespeare: een bekende naam in de literaire wereld. Zijn toneelstukken zijn ongeveer 400 jaar oud, maar een aantal ervan kun je geregeld tegenkomen in schouwburgkalenders, bioscopen en openluchttheaters. Ze worden op alle mogelijke manieren op de planken gebracht, zowel in klassieke settings als in moderne eigentijdse vertalingen. Zo is zijn leven prachtig weergegeven in de film Shakespeare in love, in een bewerking die doet denken aan zijn eigen Romeo en Juliet. Vele componisten hebben zich laten inspireren door zijn stukken, zoals Johannes Brahms en Claude Debussy. Ook Verdi heeft bij Shakespeare inspiratie opgedaan, z'n opera Falstaff is losjes gebaseerd op het verhaal van The Merry Wives of Windsor.

In een prozabewerking laat de Vlaamse auteur Ed Franck lezers kennismaken met teksten zoals Shakespeare ze bedoeld zou kunnen hebben. Immers: de toneelstukken lezen in het originele Elisabethiaanse engels valt echt niet mee, daar is een uitgebreid woordenboek en notenapparaat voor nodig. In Te veel verdriet voor één hart worden de personages uit vier tragedies verteerd en verblind door wraak en ontrouw, passie en machtswellust. Houden ze ieder van ons een spiegel voor?

Leest u wel eens een toneelstuk? Gewoon, omdat het iets is dat behoort tot de literaire hoogtepunten dat een land of een tijdsperiode kan voortbrengen, en je je er intensief wilt verdiepen. Of om je voor te bereiden op het bijwonen van een repetitie, een opvoering door een gezelschap, of om ervan na te genieten. De bibliotheek heeft er een flink aantal in de collectie, van Spoken van de Noorse toneelschrijver Ibsen tot het nog altijd uitgevoerde mysteryplay The Mousetrap van Agatha Christie, van abele spelen als Lanceloet van Denemarken tot Vondel's Lucifer en moderne stukken als Cloaca en de Vaginamonomlogen. In de bibliotheek aan de Brink vindt u deze weken een display van allerlei toneelstukken, zowel modern als klassiek, waaruit u zo een keuze kunt maken. En u weet het toch: alles wat u zou willen lenen, en u vindt het niet in uw bibliotheek, is altijd aan te vragen bij een andere bibliotheek, gewoon via www.obdeventer.nl.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten